Openhaarden

De traditionele open haard is nog steeds erg populair, maar moet tegenwoordig flink concurreren met de houtkachel. Dit komt omdat de open haard wat ingewikkelder in het gebruik is dan een kachel. Je moet aardig wat verstand hebben van een open haard om er een te goed gebruik van te kunnen maken. De open haard is niet zomaar een vuurtje dat voor wat gezelligheid zorgt. Het is een ervaring op zich waar je wel iets van af moet weten.

Stralingswarmte

De open haard verwarmt de ruimte door middel van stralingswarmte. Net als bij een kampvuur zul je het heel warm krijgen aan de kant van je lichaam waarmee je naar het vuur zit. Ongeveer 80% van de warmte gaat verloren via de schoorsteen. Hierdoor is de CO2-uitstoot vrij hoog in vergelijking met een moderne kachel.

De open haard als hobby

Je hebt behoorlijk veel hout nodig voor het stoken van een open haard. Daarom is deze vaker populair bij mensen die makkelijk aan hout kunnen komen, bijvoorbeeld doordat ze het uit hun eigen tuin kunnen halen. Of bij mensen die het zorgen voor hout als deel van deze hobby zien.

Het hakken van hout geeft al voor het vuur aan is het nostalgische gevoel van vroeger toen we nog kookten op houtvuren. Daar moest eerst noeste arbeid voor worden verricht. Nu doe je dit alleen nog als hobby en niet meer omdat het noodzakelijk is.

Goede ventilatie is essentieel voor veilig gebruik van een open haard. De schoorsteen dient regelmatig geveegd te worden en de ruimte waarin de open haard zich bevindt moet goed geventileerd kunnen worden.

Het voordeel van de open haard is dat het niet uitmaakt hoe vaak je hem gebruikt. Als je slechts een paar keer per jaar stookt kost dat niet meer in verhouding dan wanneer je hem vaak gebruikt.

Ook iets voor jou?

Voor de echte liefhebber zal de open haard het altijd winnen van andere soorten haarden of van de kachel. Er kan namelijk niets op tegen de sfeer die een open haard geeft. De intensiteit en de hitte van het open vuur zijn uniek voor de open haard, evenals de dansende vlammen met hun knisperende geluid. De open haard is een ultieme sfeermaker waar de meeste mensen spontaan van tot rust komen. De behaaglijke warmte geeft een geborgen gevoel en een gezellige sfeer. Kortom, de open haard is een ware belevenis.

Leave a comment